English version of this page
Pågående prosjekt

RoboNord

Når robotene møter den nordiske modellen: jobbskaping, nedleggelser eller opplæring?

Prosjektperiode 2021–2025
Oppdragsgiver Norges Forskningsråd
Prosjektnr. 10480
Prosjektleder Erling Barth

Formålet med dette prosjektet er å undersøke virkningen av robotisering på ferdighetskrav og arbeidsmarkedsutfall for både bedrifter og enkeltpersoner. Vi studerer disse effektene både på individ- og bedriftsnivå. 

Først tar vi for oss de kortsiktige og langsiktige virkningene av robotisering på relativ lønn og sysselsetting for forskjellige grupper av arbeidere, der gruppene er basert på utdanningsnivå, type utdanning, yrke, samt type ferdigheter og oppgaver som kreves for hver jobb. 

For det andre undersøker vi om lønnsulikhetene øker mellom bedrifter som innfører robotteknologi og de som ikke gjør det. For bedre å forstå mekanismene som knytter robotisering til lønns- og sysselsettingsendringer, studerer vi hvordan fagforeninger påvirker effekten fra robotisering, og også i hvilken grad robotisering endrer insentivene for arbeidstakeren til å organisere seg. Videre ser vi på den økonomiske betydningen av investeringer i opplæring etter introduksjonen av industrielle roboter og i hvilken grad sykefraværet endrer seg. 

For det tredje undersøker vi samspillet mellom robotisering og digitalisering, samt deres felles effekter på arbeidsmarkedsutfall. Til slutt vil vi undersøke om robotisering kan føre til retur av jobber til Norge som er sendt ut av landet (reshoring). Vi kombinerer kvantitative analyser på registerdata fra Statistisk sentralbyrå samt data fra International Federation of Robots med kvalitative studier av innføringen av roboteteknologi i bedriftene for på den måten å gi svar på spørsmål som ikke lett kan besvares med registerdata. Prosjektet inneholder også enkelte casestudier. 

Foreløpige resultater tyder på at bedrifter som robotiser er bedrifter som i utgangspunktet opplever sysselsettingsvekst. Etter robotiseringen flater imidlertid sysselsettingsveksten ut. Ikke uventet finner vi at STEM-arbeidere (Science, Technology, Engineering, and Mathematics: typiske realfag eller naturvitenskapsfag på norsk) er mer etterspurt både før og etter robotisering av produksjonen. STEM arbeiderne er også de som tjener relativt mest på at bedriftene innfører roboter i produksjonen, men også støttefunksjoner utført av både av ufaglærte arbeidere og en del administrative støttefunksjoner uten høyere kvalifikasjonskrav ser ut til å bli mer etterspurt. Typiske fagarbeidere er de som kommer dårligst ut, antakelig fordi en rekke av deres arbeidsoppgaver blir overtatt av robotene. 

Digitalisering og kunstig intelligens (KI) brukes i økende grad til å overvåke produksjonen. I to casestudier har vi studert innføringen av slik teknologi i kontaktsentre for to telecom-virksomheter i Norge og Tyskland, begge land med betydelig innslag av medvirkning fra arbeidstakerne. I begge land mobiliserte ansattes representanter særlig for å beskytte personvernet og overse overvåkingen av produksjonen. I Tyskland spilte såkalte bedriftsråd («betriebsrat» eller «works-councils») en viktig rolle for å få i stand lokale avtaler som regulerte innføring og oppfølging av ny digital teknologi. I Norge ble innføringen håndtert i etablerte forhandlingsinstitusjoner, men enkelte vanskelige spørsmål, som videoovervåking, ble løftet opp til Datatilsynet. Etablerte institusjoner for medvirkning og personvern understøttet i begge land fleksible avtaler som omfattet både beskyttelse av personvernhensyn og ansattes muligheter for påvirkning av den faktiske bruken av teknologi.

Deltakere

Publikasjoner

  • Doellgast, Virginia & Wagner, Ines (2022). Collective regulation and the future of work in the digital economy: Insights from comparative employment relations. Journal of Industrial Relations. 64(3), s. 438–460. doi: 10.1177/00221856221101165.
  • Doellgast, Virginia; Wagner, Ines & O’Brady, Sean (2022). Negotiating limits on algorithmic management in digitalised services: cases from Germany and Norway. Transfer - European Review of Labour and Research. doi: 10.1177/10242589221143044. Fulltekst i vitenarkiv

Se alle arbeider i Cristin

  • Barth, Erling; Røed, Marianne; Schøne, Pål & Umblijs, Janis (2020). How Robots Change Within-Firm Wage Inequality. IZA Institute of Labor Economics.

Se alle arbeider i Cristin

  • Østbakken, Kjersti Misje (2023). Sick of Robots – Heterogeneous Effects of Industrial Robots on Sickness Absence.
  • Østbakken, Kjersti Misje & Umblijs, Janis (2023). Sick of Robots – Heterogeneous Effects of Industrial Robots on Sickness Absence.
  • Barth, Erling; Røed, Marianne; Schøne, Pål & Umblijs, Janis (2023). Does Firm-Automation Reduce Offshoring?
  • Schøne, Pål; Røed, Marianne; Barth, Erling & Umblijs, Janis (2023). Does Firm-Automation Reduce Offshoring?
  • Umblijs, Janis; Barth, Erling; Schøne, Pål & Røed, Marianne (2022). Robots and Employment a Firm Level Approach.
  • Umblijs, Janis; Barth, Erling; Røed, Marianne & Schøne, Pål (2022). How Robots Change Within-Firm Wage Inequality .
  • Barth, Erling; Røed, Marianne; Schøne, Pål & Umblijs, Janis (2020). Robots and employment.

Se alle arbeider i Cristin

Emneord: Arbeid, Velferd
Publisert 9. feb. 2024 09:42 - Sist endret 26. feb. 2024 12:23