SMS-varsling og brev ga økt valgdeltakelse

Nytt spennende forsøk rundt valgmobilisering ga gode resultater, spesielt blant unge velgere og innvandrere.

Det er et mål for offentlige myndigheter å øke valgdeltakelsen. Det er særlig et fokus på de gruppene som deltar aller minst, slik som de yngste velgerne og innvandrere. Nå viser en ny undersøkelse at aktive tiltak mot disse gruppene, øker valgdeltakelsen. Rapporten om velgermobilisering og eksperimenter med tiltak for å øke valgdeltakelsen ved lokalvalget i 2015 kan lastes ned her.

Det er valgforskere ved Institutt for samfunnsforskning, i samarbeid med Uni Research Rokkansenteret og Loyola University i Chicago (USA), som gjorde denne eksperimentelle undersøkelsen i forbindelse med valget i 2015. Fordelen med å bruke en slik eksperimentell metode, er muligheten til å avdekke årsakssammenhenger. Totalt har 154 00 personer mottatt et tiltak i undersøkelsen: enten i form av et brev i posten eller en tekstmelding på mobilen. Det har aldri vært gjennomført en slik undersøkelse i Norge tidligere, og er vel knapt sett maken til i noen andre europeiske land.

Det praktiske formålet med valgmobilisering mot definerte grupper, er jo å få flere til å stemme. Det kan likevel være naturlig å stille spørsmål om det faktisk er myndighetenes oppgave å mobilisere velgere på denne måten.

– I et demokrati er jo retten til ikke å stemme også viktig. Imidlertid er det slik at skjevheten som oppstår når noen grupperinger ikke benytter stemmeretten, er svært uheldig og kan få konsekvenser på lang sikt. Aktiv stemmegivning er viktig for integreringen, derfor satses det på dette området. Det er en form for service fra myndighetene for å bistå grupperinger som i utgangspunktet kanskje trenger noe mer hjelp og veiledning på området, sier ansvarlig for prosjektet, valgforsker Johannes Bergh.

De viktigste funnene fra undersøkelsen er at tiltak som går på tilsendte SMS'er til de unge med oppfordring til å stemme, samt brev med praktisk stemmeveiledning til innvandrere, ga økt valgdeltakelse.

– Dette er flott, vi ser at direkte tiltak rettet mot grupper som i utgangspunktet har lav valgdeltakelse, virker. Det gir grunnlag for eventuelt å iverksette slike tiltak som en generell ordning ved fremtidige valg, avslutter Bergh.

Hele rapporten om velgermobilisering med SMS og brev finnes her:

Getting out the vote : Experiments in voter mobilization among immigrants and natives in Norway

Av Kari Brun Ågotnes
Publisert 9. mai 2016 15:16 - Sist endret 7. sep. 2017 11:15