Frivilligheten tilbake til normalen

Den frivillige innsatsen i Norge er tilbake på de samme nivåene som den var på i 2019, året før koronapandemien traff landet.  

Foto: Mostphotos

Pandemien førte til mange restriksjoner på den frivillige innsatsen i norske organisasjoner og lokalsamfunn. Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor har fulgt utviklingen i frivilligheten i Norge, og sett på hvilke konsekvenser koronapandemien har hatt for frivillig innsats og for frivillig organisasjoners rekruttering, aktivitet og økonomi.  

I en ny rapport kan forskerne ved senteret slå fast at frivilligheten langt på vei er tilbake etter at aktiviteten gikk ned som følge av pandemien. Rapporten tar utgangspunkt i data fra befolkningsundersøkelser og egne undersøkelser for frivillige organisasjoner.  

– Det var ikke uventet at pandemien tok ned aktiviteten i frivillig sektor, men det er interessant å se at nivåene på den frivillige innsatsen allerede nå er tilbake på 2019-nivået, sier Audun Fladmoe ved Institutt for samfunnsforskning. Han viser til at frivillighetens lange tradisjoner i Norge kan være en medvirkende årsak til dette. 

Noen nyanser 

Selv om omfanget av frivillig innsats er tilbake igjen til 2019-nivå, er det også nyanser som tilsier at frivilligheten ikke kan friskmeldes helt.  

– Færre deltar i mange organisasjoner, færre deltar med mange timer, og færre deltar i organisasjonens driftsoppgaver, altså med innsats knyttet til regnskap, administrasjon og lignende, sier Fladmoe.   

Denne trenden fra befolkningsundersøkelsene finner vi også igjen i organisasjonsundersøkelsen blant annet i form av en forsterket sårbarhet blant de små foreningene. For disse foreningene kan nettopp dette at færre deltar i driftsoppgaver på individnivå bety at ildsjelene blir borte. Dette kan igjen føre til nedleggelser eller redusert aktivitet. 

– I den grad det har vært svekkelse av lokal frivillighet, så er det i hovedsak blant de små foreningene. Men det kommer også til nye små foreninger etter pandemien, sier Daniel Arnesen ved Institutt for samfunnsforskning. 

Pandemien åpnet nye arenaer 

Vi vet fra før at omfanget av frivillig innsats er stort i Norge. Mellom 50 og 60 prosent av den voksne befolkningen deltar i frivillig innsats minst én gang i året. Selv om aktiviteten gikk ned under pandemien ble det også åpnet nye arenaer for frivillige initiativ. Frivilligheten mobiliserte for å gi informasjon og hjelp til risikogrupper, og bidro i forbindelse med testing og vaksinering.  

– Dette ser vi også i tallene. Selv om det var en nedgang i frivillig innsats under pandemien, falt nivået aldri under 50 prosent, sier Fladmoe.

 

Les om prosjektet Koronapandemiens konsekvenser for frivilligheten.

Av Iver Kleiven
Publisert 3. jan. 2024 11:26 - Sist endret 26. feb. 2024 15:25