En omfattende status for likestillingsarbeidet

En ny notatserie gir beslutningstakere og forskere en omfattende status for likestillingen i Norge.

CORE-forskerne Ragni Hege Kitterød og Mari Teigen har vært sentrale i utarbeidelsen av CORE SURVEY 2022-undersøkelsen og de påfølgende notatene. 

Forskere fra CORE – Senter for likestillingsforskning har siden i fjor høst publisert en rekke notater med utgangspunkt i CORE SURVEY 2022 – Likestillingsundersøkelsen.

Så langt er det publisert 11 notater med utgangspunkt i undersøkelsen i tillegg til flere tidsskriftartikler.

Undersøkelsen kartlegger holdninger til likestilling i politikk, utdanning, arbeidsliv og familie. Spørsmål om holdninger til likestilling har vært stilt i norske og internasjonale undersøkelser i flere tiår. CORE SURVEY 2022 bygger på tidligere undersøkelser, men tar også opp flere nyere tema.

– Materialet fra undersøkelsen og notatene vi publiserer peker på flere sider ved likestillingsutviklingen som vi kanskje ikke alltid tar for gitt, sier senterleder Mari Teigen.

– Notatene gir også et godt grunnlag for politikkutvikling og en god, offentlig debatt.

CORE SURVEY 2022 – Likestillingsundersøkelsen vil bli gjentatt med jevne mellomrom. Den neste datainnsamlingen finner sted om et par år. Slik får forskerne gode data om hvordan holdninger og oppfatninger om likestilling endrer seg.

Kommende debatter

Likestillingsdebatten er i endring. Gutter og menns utfordringer med å finne kjærester og sexpartnere ble en stor debatt i vår. Om få uker legger også Mannsutvalget frem sin NOU. Dette er et tydelig tegn på at likestillingsdebatten nå handler minst like mye om gutter og menns utfordringer som om de utfordringene jenter og kvinner har.

– Dette er tegn vi skal ta på alvor, og som vi også ser i våre funn. Vi vet at unge har en annen måte å se på likestilling på, og at likestilling betyr noe annet for yngre enn for de litt eldre generasjonene, sier Teigen.

– Det er mye som tyder på at likestillingsdebatten er i endring, og det bør selvsagt gjenspeiles i hvordan vi som samfunn arbeider med likestilling.

Alle notatene og artiklene fra CORE SURVEY er samlet på denne siden. Prosjektet er finansiert av Kultur- og likestillingsdepartementet.

Av Iver Kleiven
Publisert 21. mars 2024 14:29 - Sist endret 21. mars 2024 14:29