ISF på Arendalsuka 2023

Her finner du oversikten over deltakelsen til Institutt for samfunnsforskning (ISF) og våre sentere under Arendalsuka, 14.-18. august. Listen over arrangementer oppdateres fortløpende. 

Mandag 14. august

Tirsdag 15. august

Norsk, og diskriminert på jobb– personlige historier og ambisjoner for norsk arbeidsliv - Arendalsuka

Aleppo stasjon kl. 09:30–10:30 

Statistikk viser at barn av innvandrere gjør det bra i norsk arbeidsliv. Men høy arbeidsdeltakelse og utdanning beskytter ikke nødvendigvis mot diskriminering. Usaklig forskjellsbehandling under jobbintervju, er godt dokumentert. Vi vet mindre om den diskrimineringen som skjer i form av fordommer, utestenging og stigmatisering fra ledere, kollegaer og kunder. Uklare motiver og tvetydige situasjoner gjør det vanskelig å si ifra, lett å bagatellisere og øker risikoen for ikke å bli trodd. Hvilke konsekvenser får rasisme og diskriminering på jobb for ansatte og for samfunnet? Hva kan vi lære av de som går foran og beveger seg oppover karrierestigen? Det er arbeidsgivere som gir sine ansatte like muligheter, men gjør norsk arbeidsliv nok?

Arrangør: Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO)
Medvirkende fra ISF: Julia Orupabo

Flere profesjonelle politikere - mer profesjonell politikk? - Arendalsuka

Ytterst på langbryggen kl. 10:00–10:45

I 2022 utredet Stavanger kommune ulike politiske styringsformer. Målet var å vise fordeler og ulemper ved parlamentarisme og formannskapsmodellen, og å belyse mulige konsekvenser av å innføre parlamentarisme i Stavanger. Utredningene viser fordeler og ulemper ved begge modellene, og valg av styringsmodell reiser noen viktige spørsmål.

For eksempel: Hvor majoritets- eller konsensusrettet blir den politiske styringen? Hvordan påvirker styringsmodellen forholdet mellom politikk og administrasjon? Hva har det å si for politikerne? Og spiller det noen rolle for innbyggerne?

Arrangør: Stavanger kommune, ideas2evidence
Medvirkende fra ISF: Johannes Bergh

Onsdag 16. august

Torsdag 17. august

Hva kan vi gjøre med mannsunderskuddet i høyere utdanning? - Arendalsuka

MS Lofoten 11:00–11:45

I likestillingslandet Norge er høyere utdanning sterkt kjønnsdelt. Dette har langsiktige konsekvenser for arbeidslivet og samfunnet. Siden 1970-tallet har kvinneandelen på mannsdominerte utdanninger økt kraftig, og kvinnene har til en viss grad tatt over noen statusfag som før var mannsdominerte – som medisin, juss, psykologi og økonomi. Også på en del av ingeniørutdanningene har kvinneandelen økt betydelig.

Menn har derimot ikke gått inn i de kvinnedominerte utdanningene på samme måte. I dag er kvinnene særlig overrepresentert på helse- og omsorgsfag og lærerutdanning, men de dominerer også på fag som sosiologi, sosialantropologi og pedagogikk.

Arrangør: NTNU, Institutt for samfunnsforskning

Medvirkende fra ISF: Sara Seehuus og Runa Brandal Myklebust

Varieté for politiske nerder: Valganalyse, Kahoot! og partilederdebatt - Arendalsuka

Sløydsalen, 19:00–23:00

Virke inviterer alle politiske nerder i Arendal til:

  • Valganalyser ved landets fremste analysemiljøer. Hvem vinner de største byene? Og hva med resten av landet?
  • Kahoot! for politiske nerder. Hvem var utenriksminister i Borten-regjeringen? Når fikk Arbeiderpartiet sin laveste oppslutning? Hva er et daddelvedtak? Spektukulære premier.
  • Direktesendt partilederdebatt på stor og flott farge-TV.
  • Pizza og forfriskninger. 

Arrangør: Hovedorganisasjonen Virke, Norstat Norge AS, Respons Analyse, Opinion

Medvirkende fra ISF: Johannes Bergh

Publisert 4. aug. 2023 15:00 - Sist endret 10. aug. 2023 14:42