Boklansering: Eliter i endring

Vi inviterer til seminar og diskusjon om den nye boken «Eliter i endring». Boken er utgitt av Universitetsforlaget og gir et omfattende bilde av norske eliter og hvordan de utviklet seg over 15 år, fra 2000 til 2015.

Hvem utgjør elitene i det norske samfunnet, hvor kommer de fra, og hva vil de? «Eliter i endring» undersøker hvordan norske eliter forholder seg til viktige spørsmål innen samfunnsutvikling og politikk. Er elitene i takt med folk flest, eller lever de i sin egen verden? Utgjør de en enhetlig gruppe, eller er det store interne forskjeller og uenigheter?

I dag er «elite» mest et skjellsord for virkelighetsfjerne politikere, akademiske eksperter eller altfor rike ledere. Likevel er eliter og maktutøvelse en del av demokratiske samfunn. Bedrifter, sykehus, universiteter, medier og andre store organisasjoner må ha toppledere. De virker på ulike måter, men alle utøver makt. Hvis eliter er noe vi må leve med, utgjør de en konstant trussel mot demokratiet? Arbeider de mest for sine egne interesser og privilegier, som mange mener? Eller er elitene mest opptatt av samfunnets beste?

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Lett servering fra kl. 14:00. Programmet starter presist kl. 14:30. Arrangementet strømmes direkte og kan ses i opptak i etterkant.

Program:

  • Velkommen ved Tanja Storsul, direktør ved ISF

  • Innledning ved professor emeritus Fredrik Engelstad, ISF, medforfatter av «Eliter i endring»

  • Paneldiskusjon ledet av Torbjørn Røe Isaksen, samfunnsredaktør i E24. Deltagere:

    • Bjørgulv Braanen, politisk redaktør i Klassekampen
    • Kristin Skogen Lund, konsernsjef i Schibsted
    • Mari Teigen, forsker ved ISF og leder for CORE – Senter for likestillingsforskning, medforfatter av «Eliter i endring»
  • Spørsmål og kommentarer fra salen

 

Om «Eliter i endring»

I «Eliter i endring« ligger hovedvekten på elitenes forhold til demokratiet, og avstanden mellom dem og folk flest. Boken beskriver utviklingstrekk fra 2000 til 2015 og undersøker elitenes syn på viktige trekk ved samfunnsutviklingen, som økt ulikhet, klimakrise, likestilling, endringer i mediene. I diskusjonen legges hovedvekten på elitenes forhold til mediene, deres syn på ulikhet og oppfatninger om likestilling.

Boken er skrevet av:

  • Fredrik Engelstad, professor emeritus i sosiologi ved Universitetet i Oslo og forsker I ved ISF
  • Trygve Gulbrandsen, forsker I ved ISF
  • Arnfinn H. Midtbøen, professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo
  • Mari Teigen, forsker I ved ISF og leder for CORE – Senter for likestillingsforskning

Les mer om boken på Universitetsforlagets nettsider.

Påmelding

Påmeldingen er stengt.

Universitetsforlagets logo

Publisert 7. okt. 2022 14:17 - Sist endret 21. okt. 2022 15:39