The Nordic Gender Equality Model

Kan vi fortsatt snakke om en nordisk likestillingsmodell? Hva er likheter og forskjeller mellom de nordiske landene? Dette og flere andre spørsmål stiller forskerne Mari Teigen og Hege Skjeie i en nylig utgitt bok.

Mari Teigen og Hege Skjeie

En kortversjon av kapittelet er tilgjengelig her.

Mari Teigen og Hege Skjeie med kapittel i ny bokForestillingen om en nordisk modell har stått sentralt i velferdsstatsforskning, og likestilling har inngått som et sentralt aspekt ved modellen. De fem nordiske landene Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island skårer gjennomgående høyt på ulike rangeringer av hvilke land som er mest likestilte, og de har viktige fellestrekk som skiller Norden fra resten av Europa. Den nordiske modellen er temaet for den nye boken The Nordic Models in Political Science, med Oddbjørn Knutsen som redaktør. Her har Mari Teigen og Hege Skjeie et kapittel hvor de reiser spørsmål om en nordisk likestillingsmodell.

Nordisk likestillingsmodell?

Selv om man har en forestilling om en nordisk modell, kan likestilling måles på mange måter og det har vært uklart hva en nordisk likestillingsmodell innebærer. I kapitteletThe Nordic Gender Equality Modelundersøker Teigen og Skjeie to grunnleggende normer, sentrale for vår forståelse av likestilling: økonomisk likhet og demokratisk deltakelse. Teigen og Skjeie bruker statistikk fra EUs Gender Equality Index (EIGE-indeksen) og Nordisk Ministerråds statistikkbank for å kartlegge variasjoner og likheter mellom de nordiske landene. Økonomisk likhet måles blant annet ved å studere de nordiske landenes arbeidsdeltakelse, lønnsgap og utbredelse av deltidsarbeid, mens demokratisk deltakelse kartlegges gjennom å se på politisk representasjon og deltakelse.

De nordiske landene kan stadig smykke seg med å ha kommet langt på likestillingsfronten – her skiller de seg fra de fleste land i Europa. Samtidig skiller Norden seg mer ut når det gjelder demokratisk deltakelse enn økonomisk likhet. 

Viktig å kartlegge faktiske forskjeller

Mari Teigen, leder for CORE, mener det er viktig å undersøke likheter og forskjeller mellom de nordiske landene på likestillingsområdet fra tid til annen:

– Forestillingen om en nordisk modell kan være en myte som kanskje ikke holder vann, med mindre vi kartlegger hva likhetene og forskjellene faktisk handler om. Vår undersøkelse av den nordiske likestillingsmodellen viser en rekke fellestrekk i likestillingssituasjon, mens forskjellene er tydeligere i valg av politikk for å fremme likestilling. Hva slags politikk som virker, bør undersøkes nærmere. Ikke minst bør man se nærmere på hvor viktige ulike former for politikk faktisk er for likestillingsutviklingen, forklarer Teigen.

Savner Norge i viktig måleinstrument

Selv om det har vært spennende å sammenligne likheter og forskjeller mellom de tre nordiske EU-landene – Danmark, Finland og Sverige – med andre deler av Europa, savner Teigen at Norge er inkludert i de samme indeksene:

– Dessverre er ikke tall for Norge inkludert i EIGE-indeksen, som vel er det best utviklede måleinstrumentet vi har på en rekke indikatorer for likestilling. Om Norge kunne få innpass i EIGE-indeksen ville det gitt et viktig instrument for å ta temperaturen på likestillingsutviklingen, forteller Teigen.

Hva er EIGE-indeksen?

EIGE-indeksen sammenligner EU-land på ulike indikatorer på likestilling, blant annet innen arbeidsliv, økonomi, makt og helse. Mer informasjon om indeksen kan du lese her: http://eige.europa.eu/

Boken er utgitt av Fagbokforlaget og kan kjøpes her: The Nordic Models in Political Science.

Av Stoltenberg Christina Hoelgaard (c.h.stoltenberg@samfunnsforskning.no)
Publisert 26. jan. 2017 15:06 - Sist endret 27. okt. 2017 13:38