English version of this page
Pågående prosjekt

Digital sjikane av politikere

Danske politikere blir ofte sjikanert på sosiale medier som Facebook og Twitter. I dette prosjektet undersøker vi hvilke former for sjikane politikere utsettes for og om innsatsen for å stoppe sjikanen virker.

Prosjektperiode 2020–2024
Oppdragsgiver Trygfonden
Prosjektnr. 10618
To politikere på talesto med ikoner fra sosiale medier over

Danske politikere blir ofte sjikanert på sosiale medier som Facebook og Twitter. I mange tilfeller dreier det seg om grove personangrep og noen ganger også trusler om vold, voldtekt eller drap. Sjikanen kan få både alvorlige konsekvenser for politikerne og for vårt demokrati, da den kan ødelegge samfunnsdebatten og skape mindre lyst blant dansker til å delta aktivt i politikken. Sjikanen kan også øke ulikheten i politikken – blant annet fordi kvinnelige politikere i større grad enn sine mannlige kolleger påvirkes negativt av sjikanen.

Hvordan stoppe hets mot politikere?

Gjennom to delprosjekter undersøker vi hvilke former for sjikane politikere utsettes for og om innsatsen for å stoppe sjikanen virker.

I delprosjekt 1 utvikler vi et verktøy for å bedre måle sjikane rettet mot politikere på sosiale medier. Deretter bruker vi måleverktøyet til å undersøke spesifikke mønstre for sjikanen. Delprosjektet skaper derfor en mye bedre oversikt over nøyaktig hvilke former for digital sjikane danske politikere utsettes for. Prosjektet gir også mulighet til å følge mønster og hyppighet av sjikanen over tid.

I delprosjekt 2 undersøker vi effekten av innsatsene for å redusere digital sjikane av politikere. Vi tester effekten av nettbaserte initiativer som skal få innbyggere og politikere til å delta aktivt i kampen mot overgrep på nett. Vi undersøker med andre ord om normer håndhevet av politikere og andre borgere kan endre holdninger og atferd når det gjelder å redusere sjikane i sosiale medier. En av våre sentrale hypoteser er at det å ta avstand fra sjikane er mest effektivt dersom det kommer fra en politisk motstander. Hvis dette viser seg å være tilfelle kan dette brukes for fremtidig innsats mot digital sjikane.

Metoder og datainnsamling i prosjektet

Delprosjekt 1 er basert på kvalitative intervjuer, en spørreskjemaundersøkelse av danske politikere, og en omfattende analyse av budskap på sosiale medier. De kvalitative intervjuene og spørreskjemaundersøkelsen brukes til å avdekke de danske politikernes egne erfaringer med digital sjikane, og ikke minst for å avdekke nøyaktig hva som gjør at meldingene oppleves som sjikanerende blant politikerne.

Basert på resultatene fra intervjuene og spørreskjemaundersøkelsen samler og klassifiserer vi meldingene til de danske politikere på sosiale medier i etterkant. Analysen av materiale er basert på maskinlæringstilnærming, der et lite antall manuelt analyserte meldinger brukes til å utvikle en algoritme som i ettertid kan klassifisere et stort antall meldinger på sosiale medier.

Delprosjekt 2 er basert på spørreskjemaundersøkelser blant et representativt utvalg danske statsborgere. Ved hjelp av disse spørreskjemaundersøkelsene avdekkes danskenes oppfatning av digital sjikane mot politikere. Dette innebærer blant annet at det vil være mulig å sammenligne og diskutere oppfatninger om digital sjikane blant henholdsvis politikere og publikum. Disse spørreskjemaundersøkelsene inneholder også en rekke randomiserte eksperimenter som kan estimere effekten av intervensjoner som har som mål å begrense spredningen av digital sjikane.

Deltakere

Emneord: Velferd, Likestilling, Valg og demokrati
Publisert 24. jan. 2023 13:52 - Sist endret 26. feb. 2024 12:23