Regjeringen vil satse videre på CORE!

Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2017 slår fast: «CORE skal fremdeles være et sentralt, kompetent og kraftfullt miljø for likestillingsforskning».

CORE – det nasjonale kjernemiljøet for forskning på kjønnslikestilling ble etablert ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) i 2013, med finansiering fra Barne- og likestillingsdepartementet (BLD).

I det nye statsbudsjettet, lagt fram torsdag 6. oktober, kom den gledelige nyheten om at BLD ønsker å fortsette med CORE-senteret på Institutt for samfunnsforskning (s.122):

«CORE – Kjernemiljø for likestillingsforsking skal framleis vere eit sentralt, kompetent og kraftfullt miljø for likestillingsforsking om arbeidslivet, med vekt på samspelet mellom familie og arbeidsliv. CORE skal bygge vidare på kompetansen som er bygt opp sidan 2013. Kjernemiljøet skal drive forsking, kunnskaps- og nettverksbygging og formidling av forskingsresultat.»

Et fortsatt behov for likestillingsforskning

CORE-leder Mari Teigen understreker behovet for nye år med et kjernemiljø for likestillingsforskning på ISF, og ser fram til fortsettelsen.

– Med videreføringen av CORE-senteret vil vi legge vekt på forskning som bedre forstår den ujevne likestillingsutviklingen. Vi er særlig opptatt av å studere den vedvarende mannsdominans i næringslivets topposisjoner, kjønn og etnisitet på «bunnen» av arbeidsmarkedet, og hvordan norsk likestillingspolitikk henger sammen med politikkutviklingen på EU-nivå. Behovet for «forskningsberedskap» er også viktig framover – når Norge som velferdsstat skal møte store samfunnsendringer er det avgjørende at likestillingsforskningen tar en plass, understreker Teigen.

Direktør Tanja Storsul ved ISF gleder seg også over nyheten.

– Kjernemiljøet kan vise til en omfattende produksjon i form av vitenskapelige arbeider. De har også vært opptatt av å formidle kunnskap om likestillingsspørsmål ut til den bredere offentligheten. Det har de fått til gjennom egne arrangementer her ved ISF, deltagelse på eksterne konferanser samt ved aktiv deltakelse i media. I løpet av de fire årene CORE har eksistert, har det etablert seg som et ledende nasjonalt kjernemiljø for likestillingsforskning. Og nå ser vi med glede fram til fortsettelsen med CORE på Institutt for samfunnsforskning! sier Storsul.

Har resultert i tre CORE-bøker og topplederbarometer

I løpet av fireårsperioden CORE har eksistert til nå, har forskning på det kjønnsdelte arbeidsmarkedet stått sentralt. Den høye graden av kjønnsdeling på det norske arbeidsmarkedet har gjerne vært omtalt somet likestillingsparadoks, som følge av at en likestillingsorientert velferdsstat som den norske også kjennetegnes av et særlig kjønnsdelt arbeidsmarked. Samtidig som kvinner og menn har blitt mer likestilt på noen områder, har situasjonen stagnert på andre.

Flaggskipene for forskningsinnsatsen ved CORE har vært tre bøker som har blitt publisert i kjernemiljøets første periode:

I tillegg har kjernemiljøet etablert CORE Topplederbarometer, som kartlegger kjønnsbalansen i toppledergruppene i de største virksomhetene i norsk næringsliv, deriblant kjønnsfordelingen i stabs- og linjeposisjoner. Topplederbarometeret skal oppdateres slik at det blir mulig å følge utviklingen over tid.

I statsbudsjettet for 2017 framheves også rapporten Likestilling og verdiskaping. Om kvinners yrkesdeltaking og betydning for økonomisk vekst,temanummeret om likestilling og kjønnsforskjeller i arbeidslivet i ISF-tidsskriftetSøkelys på arbeidslivet( 2015/4),og et seminar i samarbeid med ARENA om EU og likestillingspolitikk.

Kjernemiljøet er organisert som et senter for likestillingsforskning, hvor bevilgningen fra Barne- og likestillingsdepartementet utgjør en nødvendig basisbevilgning, men hvor en rekke andre forskningsprosjekter er knyttet til senteret, med finansiering fra Norges Forskningsråd og fra departementene. 

CORE har publisert bøker og ulike publikasjoner – her er noen av de.
CORE har publisert bøker og ulike publikasjoner – her er noen av de.

 

Av Eirin Nilsen
Publisert 6. okt. 2016 12:11 - Sist endret 20. mars 2024 11:26