Endrer pandemien politikken?

Hvordan har pandemien påvirka politikken? Er opplevelsen av fellesskap endra? Hva har konsekvensene vært for arbeids- og samfunnsliv? Blir samfunnet endra for godt?

Illustrasjon av en politiker med munnbind

Spørsmålene er mange. Gjennom hele pandemien har det vært stor usikkerhet om hvordan pandemien ville utvikle seg, om hvilke tiltak som var nødvendige og effektive, og om hvilke konsekvenser tiltakene har hatt for samfunnet.

Til tross for all usikkerhet har politikerne vært nødt til å handle. De har fatta beslutninger, stengt skoler og virksomheter, og de har bedt folk endre livene sine. Det er et stort ansvar. Det kan ikke ha vært lett å være politiker!

Politikerne har bestemt, og vi har stort sett gjort som vi har fått beskjed om. Vi har droppa middagsselskaper og reiser. Vi har jobba fra stua, og valgt sykkelen framfor bussen. Og nå strømmer vi til vaksinesentrene så fort vi får time.

Vi har gjort det for samfunnet, vi har gjort det for hverandre, og for oss selv. Og vi har gjort det fordi vi stort sett har tillit til at de som styrer vil oss vel.

Dette er noe av gullet i det norske samfunn. Vi har høy tillit, og når det kommer til stykket opplever de fleste av oss at vi er i samme båt, vi er et fellesskap.

Dette gullet kommer ikke av seg selv. Og det kan forvitre hvis man tar det for gitt.

Gjennom pandemien har jeg tenkt mye på det ansvaret politikerne har. De skal fatte beslutninger for fellesskapet for å beskytte liv og helse, og de skal gjøre det så vi fortsatt er et fellesskap når vi etter hvert kommer ut av pandemien. De må hver dag vise at de fortjener vår tillit.

Valgkampen viser tydelig at det er ulike syn på hva som er best for fellesskapet – og hva som er den beste veien videre. Det er som det skal være. Allikevel kan man undres over om ikke pandemien har endra noe av politikken? Har den skapt en annen forståelse av et skjebnefellesskap? Eller en opplevelse av motsetninger? Eller har den ikke det?

Pandemiens betydning for politikk, samfunn og arbeidsliv berører mange av ISFs forskningsfelt. Onsdag 25. august kl 15 inviterer vi til et digitalt treff. Der vil Oslos byrådsleder Raymond Johansen og Civita-leder Kristin Clemet reflektere og tenke høyt sammen med flere av ISFs forskere om hva vi har lært om det norske samfunnet og arbeidslivet i denne tida – og hvor veien videre går.

Velkommen!

Les mer om arrangementet og se det live her

Av Tanja Storsul
Publisert 24. aug. 2021 08:59 - Sist endret 24. aug. 2021 08:59
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

Om bloggen

En blogg om forskning og politikk, og særlig forskningspolitikk av direktør for Insitutt for samfunnsforskning Tanja Storsul.