Slik var Live (14) sin arbeidsuke ved ISF

Arbeidsuka på ungdomsskolen er en super mulighet til å finne ut om et yrke passer for deg. Så hvorfor ikke bruke muligheten til å lære mer om hva forskere driver med?

Her på Institutt for samfunnsforskning har vi vært så heldige å ha Live fra Steinerskolen i Bærum på besøk. Vi tok en liten prat med henne for å høre hvordan arbeidsuka har gått.

Først av alt, hva fikk deg til å velge Institutt for samfunnsforskning som sted for arbeidsuka?

–  Mamma jobber på Institutt for samfunnsforskning og trengte en forskningsassistent. Jeg syntes også det hørtes gøy ut å prøve forskning.

Bilde av Live. Ung jente med lyst hår som smiler
Live

Hva har du jobbet med?

–  Jeg jobbet med fertilitet i økonomiske kriser og under COVID-19. Jeg fant først artikler og nyhetssaker om temaene, så leste jeg tekstene og skrev et sammendrag av hva artiklene handlet om. Etter det skrev jeg en kort tekst om fertilitet i koronapandemien.

Oi, så spennende! Hva lærte du?

– Jeg har lært om veldig mange forskjellige faktorer som kan påvirke fødselstallene under pandemien. For eksempel arbeidsledighet – som fører til dårligere økonomi, konsekvenser under graviditetstiden, eller begrenset tilgang til helsetjenester. Men også om ting som kan få tallene til å gå oppover som mer fritid, økt par-interaksjoner eller behov for endring. 

–  Jeg har lest om forskjellige undersøkelser hvor man ser at fødselsraten sank dramatisk i Sør-Europa i 2020, men har vært helt jevn i nord. Og hvordan folk generelt har fått mye færre barn gjennom årene, som kan knyttes til at kvinner tar høyere utdanninger, jobber mer, og ikke har mulighet til å være like mye hjemme med barna.

Hvis du hadde vært forsker, hva ville du forsket på?

–  Jeg hadde kanskje forsket på livet i havet. Jeg har alltid likt å bade. Og det er så mye av havet som ikke er utforsket, så det er sikkert mye spennende å finne.

Og til slutt, hva drømmer du om å jobbe med i fremtiden?

–  Jeg vet ikke hva jeg vil jobbe med når jeg blir eldre, men jeg er interessert i naturfag og språk. Så kanskje en jobb som innebærer noe av det.

 

Av Silje Hvilsom Kvanvik
Publisert 4. feb. 2022 13:47 - Sist endret 4. feb. 2022 13:47