Når ble du voksen?

Hvorfor flytter så mange norske ungdommer tidlig hjemmefra, mens spanjoler ofte bor hjemme til de er nærmere 30 år? Vår gjesteforsker David trenger hjelp til å finne svaret – kanskje fra deg?

David Gil Solsona

I Spania er det vanlig for unge voksne å bo hjemme til de er nesten 30 år, og ikke flytte ut før de har funnet en partner å flytte sammen med. Hvorfor er det så annerledes i Norge?

Det er et av spørsmålene den spanske sosiologen David Gil Solsona skal besvare i doktoravhandlingen sin. Denne høsten er han gjesteforsker hos oss, og skal blant annet intervjue unge voksne nordmenn om når og hvordan de flyttet hjemmefra, fikk jobb og på andre måter gjennomgikk prosessen med å «bli voksne».

– Det er viktige forskjeller mellom Spania og Norge når det gjelder arbeids- og boligmarkedet, men noe handler også om kulturelle forskjeller, som at det å bo hjemme lenge er mer akseptert i Spania. Målet mitt er å finne ut mer om hvordan disse ulike årsakene henger sammen, sier David.

Morsom samtale

Han ønsker derfor å komme i kontakt med unge nordmenn i alderen 26-30 år, eller opptil 35 år dersom de har barn. Formålet er blant annet å snakke med dem om oppveksten deres, hvor de har bodd og hvem de har bodd sammen med, og om når – om noensinne – de begynte å føle seg «voksne». 

– Alle jeg har intervjuet så langt har sagt at det har vært morsomt å snakke om ungdomstiden og prosessen med å bli voksen, og høre hva som er likt og ulikt sammenlignet med unge fra andre land, smiler David.

Intervjuene vil foregå på engelsk, men David understreker at du ikke trenger å snakke helt flytende, alle nordmenn han har møtt har hatt mer enn gode nok engelskkunnskaper.

– Jeg vil gjerne også snakke med personer som bor utenfor Oslo, så kontakt meg gjerne også dersom du bor et annet sted. Det blir også en god mulighet for meg til å få oppleve flere deler av dette landet, sier David.

Er dette noe for deg eller noen du kjenner? Kontakt David på david.gil@uv.es eller telefon +34639275254.

Av Hallvard Kvale
Publisert 17. okt. 2019 10:24 - Sist endret 17. okt. 2019 10:24