Atle Haugsgjerd til Institutt for samfunnsforskning

ISF har ansatt ny forsker på valg- og demokratifeltet.

bilde av forsker atle haugsgjerd

NYANSATT: Atle Hennum Haugsgjerd startet i august som forsker II ved Institutt for samfunnsforskning. Foto: ISF.

Atle Hennum Haugsgjerd kommer fra Institutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo, hvor han nylig leverte sin doktorgradsavhandling. Nå starter han som forsker II på Institutt for samfunnsforskning (ISF).

Han er ikke et ukjent fjes på ISF – Atle har tidligere jobbet som vitenskapelig assistent blant annet på valgforskningsprogrammet i en periode på 3 år, deltid og fulltid.

I doktorgradsavhandlingen skrev Atle om mistillit til politiske institusjoner og det politiske systemet, sett i lys av økende oppslutning om høyrepopulistiske partier. Her så han både på oppslutningen i norsk kontekst, og da særlig i forbindelse med Fremskrittspartiets inntog i regjering, og komparativt med andre land i Vest-Europa.

Velkommen til ISF, Atle! Hva tenker du om overgangen til Institutt for samfunnsforskning?

– Jeg gleder meg til å begynne å forske! ISF har et sterkt miljø innen politisk atferd, og det er positivt å kunne samarbeide på tvers av fagfelt og bakgrunn. I tillegg er det et privilegium å få arbeide på et institutt som ISF – her er det lange tradisjoner for valgforskning. Samtidig er valgforskningen et felt i endring, på et vis er det et generasjonsskifte med nye idéer og nye kluter som skjer nå, som jeg ser fram til å være en del av, sier Haugsgjerd.

Velferdsstaten og høyrepopulistiske partier

Hva skal du forske på nå?

– I Velgerundersøkelsen ser jeg fram til å studere oppslutningen om velferdsstaten, og hva som skjer når høyrepopulistiske partier kommer i regjering. Dessuten skal jeg studere klassiske statsvitenskapelige temaer som velgerkompetanse og regjeringsslitasje. Jeg ønsker med tiden også å forske på medienes rolle i det politiske systemet, sier Haugsgjerd.

Helt personlig

Som person er Atle kattemenneske, og han er oppvokst i Oslo. På spørsmål om hans favoritt-TV-serie nevner han amerikanske the Wire som en klassiker. Men for tiden er det den franske dramathrilleren Le Bureau som rager høyest.

– Akkurat nå er jeg hekta på Le Bureau, med et stort persongalleri hvor man aldri helt vet hvem som er «the good guy» eller «the bad guy». Også er det forfriskende med en serie som tar for seg et atypisk miljø – den franske etterrettningstjenesten og situasjonen i Syria – som ikke har blitt vist før. For ikke å glemme fantastiske bilder, forteller han.

Dagens anbefaling fra Atle!

Vi på ISF ønsker Atle velkommen til oss!

Emneord: Valg og demokrati Av Eirin Konstad Nilsen
Publisert 10. aug. 2018 14:30 - Sist endret 1. nov. 2018 15:02