Debatterer sosial ulikhet og populisme i Norge

Finnes det grobunn for populistiske strømninger og anti-elitisme i Norge? ISF-forsker Kari Steen-Johnsen leder debatt om fenomenet torsdag 17. august på Arendalsuka.

Vesten i krise? Sosial ulikhet og populisme er tema på Salongen 17. august på Arendalsuka, arrangert av Universitetet i Agder. Illustrasjon: ISF, bilde: Colourbox.com.

For øyeblikket kan det virke som om det er en viss uro knyttet til fremveksten av populisme og de politiske bevegelsene vi ser i USA og Europa. Disse bevegelsene kjennetegnes av anti-elitisme og av mistillit mot eksisterende samfunnsinstitusjoner.

Flere spør seg: Vil vi etter hvert se lignende tendenser i Norge?

Populisme og sosial ulikhet kan henge tett sammen, og spørsmålet om ulikhet er også et sentralt spørsmål i Norge. Her hjemme har ulikhetsdebatten blitt en het potet i valgkampen.

Globalisering og innvandring kan påvirke den norske modellen

Forskningsleder Kari Steen-Johnsen ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) forsker på politisk mobilisering og deltagelse, offentlig debatt og ytringsfrihet.

Torsdag 17. august leder hun debatten Vesten i krise? Sosial ulikhet og populisme, arrangert av Universitetet i Agder.

– I debatter om populisme er det avgjørende at vi diskuterer de samfunnsmessige forutsetningene for utvikling av ulikhet nærmere – og vi må spørre oss hvordan ulikhet og populisme henger sammen. Like viktig er det å undersøke på hvilke måter eksisterende politiske strukturer og kulturer gjør det mulig å uttrykke protest, sier Steen-Johnsen.

Forskningsleder Kari Steen-Johnsen ved Institutt for samfunnsforskning.
Forskningsleder Kari Steen-Johnsen ved Institutt for samfunnsforskning.

Men er det realistisk at sterke populistiske strømninger vil spre seg til lille Norge?

– Den norske modellen har noen særtrekk som kan gjøre oss mer robuste mot utvikling av ulikhet. Vi har også sterke strukturer som bygger opp om demokratisk deltagelse og som gjør at politiske motsetninger får komme til uttrykk innenfor det politiske systemet. Samtidig er det et spørsmål om hvordan den norske modellen takler ulike former for endring, som for eksempel globalisering og innvandring, sier Steen-Johnsen.

Debatterer sosial ulikhet på Arendalsuka

Ulikhetsdebatten har vært et av de sentrale spørsmålene i årets valgkamp.

– Sosial ulikhet er et viktig tema. Det er interessant å se hvilke former for ulikhet partiene ønsker å ta tak i – og ikke minst hvilke virkemidler de ønsker å benytte, sier hun.

Spørsmålet om ulikhet kommer også til syne i politiske diskusjoner på Arendalsuka.

I debatten Kari Steen-Johnsen skal lede torsdag på Arendalsuka skal de først se nærmere på populisme og sosial ulikhet i regionen de er i, med sørlandsøyne, før de løfter blikket til et norsk perspektiv.

– Virkeligheten og det politiske mulighetsrommet kan se ganske annerledes ut på regionalt plan, sammenlignet med det nasjonale. Jeg håper at den påfølgende debatten med Kristin Clemet fra Civita, Kalle Moene fra Universitetet i Oslo, og Alf Nilsen fra Universitetet i Agder kan gjøre oss klokere på hvilke forutsetninger den norske modellen legger – både når det gjelder ulikhet og politisk og sosial mobilisering. Jeg tror også de kan ha ulike synspunkter på hvilke former for ulikhet som er mest utfordrende for det norske samfunnet, sier Steen-Johnsen.

Se også:

Av Eirin Nilsen
Publisert 17. aug. 2017 12:59 - Sist endret 27. feb. 2024 21:56