– Boken er en eneste stor karaktermaskin

Da Erlend Loe så en av kart-figurene i Jørn Ljunggrens nye bok, Oslo - ulikhetenes by, fikk han lyst til å regissere en ny Alien-film. Dagbladet ga boken terningkast 5.

Forfatter Erlend Loe er blant de som omtaler boken Oslo - ulikhetenes by – med et humoristisk skråblikk. Boken ga ham en ambivalent følelse, men også lyst til å skrive filmmanus til actionthrillere. Bilde: Cappelen Damm.

Boken Oslo - ulikhetenes by tar for seg ulike aspekter knyttet til sosial ulikhet i Oslo.

Den vitenskapelige antologien er redigert av forsker Jørn Ljunggren ved Institutt for samfunnsforskning. Her bidrar en rekke fageksperter med innsikt om Oslos ulikhet, i et tilgjengelig språk.

Boken kan kjøpes på forlaget Cappelen Damm Akademisk sine nettsider.

23. mai ble boken tilgjengelig for salg, og siden har den høstet solide anmeldelser.

Her kan du lese utdrag fra noen av omtalene:

Erlend Loe om «sosiologigryta» og boken som karaktermaskin

Forfatter Erlend Loe holdt et humoristisk innlegg da boken ble lansert 7. juni på Sentralen. Da bemerket han blant annet hvordan sosiologenes språk har mye poesi i seg.

Men boken gjorde også at han måtte gå i seg selv, noe du kan lese i hele innlegget til Erlend Loe på Sosiologen.no:

Det føles som om jeg har falt i sosiologigryta og kjemper for å komme opp

Loe's Alien-figur: Bildet viser et kart over overrepresentasjon av økonomifraksjonene (blå) og kulturfraksjonene (røde) i oslos grunnkretser 2012. Kilde: Oslo - ulikhetenes by.
Alien-figur 3.4.: Kartet fra boka viser overrepresentasjon av økonomifraksjonene (blå) og kulturfraksjonene (røde) i Oslos grunnkretser 2012.

 

Loe omtaler også boken som en eneste stor karaktermaskin. Den gir ham rett og slett lyst til å skrive filmmanus for opptil flere actionthrillere:

[…] I film nummer tre dukker figur 3.4 opp. Som en slags Alien. Man kan allerede ane munnen og svelget der oppe til høyre. En misdannet fot her nede, som den likevel løper overraskende hurtig på. Den etablerer og formerer seg i mennesker som foretar klassereiser. Dermed er det over og ut for store deler av befolkningen. Slik kan jeg holde på. Jeg plasserer boken i hyllen sammen med den andre filminspirasjonslitteraturen jeg bruker for å finne ideer.

Les hele saken: En kommentar om ulikhetenes by, Erlend Loe på Sosiologen.no 14. juni.

Dagbladet triller terningkast 5

I boken tar 17 fageksperter for seg ulike aspekter ved Oslo som en delt by.

Det er likevel ikke hver dag en vitenskapelig antologi blir anmeldt i Dagbladet. Anmelder Marius Wulfsberg i Dagbladet gir boken solide skussmål, og triller terningskast 5 på terningen:

Redaktøren og artikkelforfatterne har gjort en fremragende jobb, og «Oslo - ulikhetens by» framstår ikke som en vanlig artikkelsamling, men som et helhetlig verk.

Boka bringer ny og oppdatert kunnskap til torgs og legger grunnlaget for en bred debatt om hovedstaden.

Les hele saken: En enestående by?, Marius Wulfsberg i Dagbladet 9. juni

«Et solid faktagrunnlag å forholde seg til»

Marjan Nadim, spaltist i Morgenbladet og forsker ved Institutt for samfunnsforskning, omtaler boken i spalten Forskningsfronten i Morgenbladet.

Hun skriver om hvordan forskningen i boken bidrar til en faktabasert debatt:

Når mønstre i ulikhet blir knyttet til steder i byen på denne måten, blir ulikhetene slående. Det er forskjeller man kjenner igjen, og som man til dels selv kan observere. Forståelsen av klasseforskjeller – som ofte kan føles ganske abstrakte – blir plutselig veldig tydelig.

Boken Oslo - ulikhetenes by viser med all tydelighet på hvilken måte hovedstaden er delt, og gir alle som mener noe om hovedstaden, et solid faktagrunnlag å forholde seg til.

Les hele saken: Ulikhetenes Oslo, Marjan Nadim i Morgenbladet 16. juni

Se også:

Facebook-siden til Oslo - ulikhetenes by.

På Aftenposten.no ligger et knippe gode videoer hvor funn fra boken presenteres:

Av Eirin Konstad Nilsen
Publisert 22. juni 2017 16:26 - Sist endret 3. aug. 2023 10:19