Francis Sejersted er død

Vår kjære kollega Francis Sejersteds døde tirsdag denne uken. Her kan du lese Ann-Helén Bay og Eivind Smiths nekrolog fra Aftenposten.

Institutt for samfunnsforskning har mottatt budskapet om Francis Sejersteds bortgang med stor sorg. Da Francis i 1999 kom til instituttet, hadde han nylig startet opp et stort svensk-norsk prosjekt i forbindelse med 100-årsjubileet for unionsoppløsningen i 1905. Prosjektet resulterte blant annet i den store bokenSosialdemokratiets tidsalder, en bok som har etablert seg som et standardverk i forskningen om utviklingen av den nordiske samfunnsmodellen. Den er senere også blitt utgitt i engelsk versjon på Princeton forlag.

Francis Sejersted var en anerkjent professor i historie, men samtidig svært åpen for perspektiver fra andre fag. Hans faglige nedslagsfelt nådde dermed langt utover historiefaget. Dette gjorde ham til en viktig faglig inspirator for forskere og forskningsprosjekter fra en rekke disipliner ved Institutt for samfunnsforskning.

Francis Sejersted kombinerte stor faglig autoritet med menneskelig varme. Han evnet å skape gode relasjoner med hver og en uavhengig av alder og posisjon. Han delte generøst synspunkter på dagsaktuell politikk eller på historiske forhold, men var en like interessant og interessert deltager i samtaler om film, sport eller litteratur.

Alle vi ved Institutt for samfunnsforskning har helt til det siste hatt gleden av å ha Francis Sejersted blant oss i sitt daglige virke. Han var et usedvanlig fint og klokt menneske, som vi savner dypt.

Eivind Smith, styreleder ved Institutt for samfunnsforskning, Ann-Helén Bay, direktør ved Institutt for samfunnsforskning

Av Stoltenberg Christina Hoelgaard (c.h.stoltenberg@samfunnsforskning.no)
Publisert 27. aug. 2015 10:56