Er arbeidstrening verdifullt?

I rapporten «Frivillighet som treningsarena for arbeidslivet» ser ISF-forsker Trygve Gulbrandsen på om frivillige organisasjoner kan bidra til å få innvandrerkvinner og utsatte arbeidstakere inn i arbeidslivet gjennom frivillighet.

Trygve Gulbrandsen hos Institutt for samfunnsforskning (ISF) har over en treårsperiode fulgt deltakere i Røde Kors Oslo sitt prosjekt Stella kafé, Stella Mentor og en praksisplassordning i regi av Tromsø Røde Kors. Alle prosjektene har hatt som mål å bidra til at innvandrerkvinner og utsatte arbeidstakere får feste i arbeidslivet. Gjennom intervjuer med prosjektledere og deltakere i prosjektene på ulike tidspunkt, har Gulbrandsen kartlagt erfaringene til de involverte.

Kompetansebygging 

Gulbrandsen beskriver en rekke gunstige resultater fra prosjektene: bedre norsk, kunnskap om organisering, ledelse og annet knyttet til kafédrift som for eksempel regnskap og innkjøp.  Ikke minst trekker Gulbrandsen frem at deltakerne får verdifulle erfaringer med normer i norsk arbeidsliv. Gjennom mentorprogrammet øker deltakernes evne til å sette seg mål og identifisere hvordan man når disse, samtidig som mentorforholdet også innebærer en verdifull psykologisk støtte for innvandrerkvinnene. Praksisplassene som Tromsø Røde Kors organiserer, bidrar til at deltakerne erverver nye ferdigheter, styrker sine personlige ressurser og håndterer sine psykososiale utfordringer bedre.

Ut i jobb?

Flere av deltakerne går i etterkant av prosjektene ut i arbeidslivet, men som Gulbrandsen påpeker er det vanskelig å fastslå om dette skyldes Røde Kors sine prosjekter alene. Gulbrandsen identifiserer også noen forbedringspotensialer ved prosjektene. Samtidig er konklusjonen at tilbudene gir kvinnene verdifull kompetanse og erfaringer som de tar med seg videre.

Frivillige organisasjoners fortrinn

Gulbrandsen trekker frem en rekke fordeler ved frivillige organisasjoners evne til å løse sosiale utfordringer på arbeidsmarkedet. Først og fremst viser han at frivillige organisasjoner kan være særlig egnet til å skape tillitt hos brukerne. Samtidig kan frivillige organisasjoner bidra til å identifisere behov hos grupper som står litt på siden av majoriteten. Slik Røde Kors-prosjektene har gjort, står frivillige organisasjoner også friere til å utvikle innovative løsninger og tilbud, og gjennom frivillig innsats kan de mobilisere ekstra ressurser og innsats for å hjelpe målgruppen.

Rapporten ble lansert fredag 4. desember hos Røde Kors.

Rapporten "Frivillighet som treningsarena for arbeidslivet" (2015:11) finner du her.

Publisert 8. des. 2015 11:00 - Sist endret 7. sep. 2017 11:38