Nytt nummer av Søkelys på arbeidslivet

Har deltakelse i arbeidstrening noen betydning for hvordan arbeidsgivere vurderer jobbsøkere, hvor vanlig er det å ha representanter for de ansatte i bedriftsstyret, og «tjuvstarter» jenter oftere på skolen enn gutter? Disse spørsmålene kan du lese om i årets fjerde nummer av Søkelys på arbeidslivet.

DAGSAKTUELL FORSKNING: Tidsskriftet Søkelys på arbeidslivet er åpent tilgjengelig på Idunn.no.

Årets fjerde utgave av tidsskriftet Søkelys på arbeidslivet er nå ute.

I artikkelen Etterlater arbeidstrening arr hos unge ledige? Et vignett-eksperiment av arbeidsgivers beslutninger ved ansettelser av unge i Norge finner Christer Hyggen at arbeidsgivere vurderer unge jobbsøkere som har deltatt på arbeidstrening, som mindre attraktive kandidater til en utlyst stilling enn unge arbeidsledige som ikke har deltatt på arbeidstrening. Deltakelse på arbeidstrening kan altså sende negative signaler til arbeidsgiver, sier Hyggen og tar til orde for at søkere må kommunisere bedre til potensielle arbeidsgivere hva som er innholdet i arbeidstreningen og hva de har lært gjennom dette tiltaket.

I artikkelen Flere styrer – færre ansattevalgte styremedlemmer viser Inger Marie Hagen at bare et mindretall av norske selskap og konsern har ansatte-representanter i styret. Ordningen brukes i mindre grad enn det lovverket gir mulighet for, og bruken av ordningen har gått ned siden midten av 2000-tallet, særlig de siste årene. Hagen drøfter hvordan vi skal forstå at kun hvert femte selskap og hvert sjette konsern nå har styremedlemmer valgt av de ansatte.

I Norge begynner de aller fleste barn på skolen det året de fyllet seks år, men det er også mulig å søke om utsatt eller fremskutt skolestart. I artikkelen Forskyvninger i skolestart: Hvilken rolle spiller kjønn og sosial bakgrunn? viser Sara Cools, Pål Schøne og Marte Strøm at jenter litt oftere enn gutter har fremskutt skolestart, mens de sjeldnere har utsatt skolestart. Fremskutt skolestart er dessuten vanligere når foreldrene har høyere utdanning enn når de har lavere utdanning, mens mønsteret er motsatt for utsatt skolestart.   

Du kan lese hele tidsskriftet gratis på Idunn.no.

Se også:

Publisert 22. nov. 2017 11:20 - Sist endret 22. nov. 2017 16:22